Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Ψηφιακή πλέον και η «Κάλπικη λίρα»!!!


Η «Κάλπικη λίρα» του Γιώργου Τζαβέλλα, μία από τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές και εισπρακτικές επιτυχίες της εποχής της, βγαίνει ξανά στις αίθουσες την Κυριακή του Πάσχα (15 Απριλίου) έχοντας το προνόμιο να είναι η πρώτη ελληνική ταινία που επανακυκλοφορεί μετά από ειδική ψηφιακή επεξεργασία. Ο κινηματογραφικός οργανισμός Καραγιάννης - Καρατζόπουλος Α.Ε. επιμελήθηκε την ψηφιακή έκδοση του φιλμ, που έγινε η πρώτη διεθνής επιτυχία του ελληνικού σινεμά...

 
 Η «Κάλπικη λίρα» είναι και η πρώτη σπονδυλωτή ταινία του ελληνικού κινηματογράφου που περιέχει τέσσερις ιδιαίτερες μικρές ιστορίες με κοινό στοιχείο μια κάλπικη λίρα που μεταφέρεται από την μία ιστορία στην άλλη. Στο φιλμ υπάρχει αφηγητής ο οποίος συνδέει τις τέσσερις αυτές ιστορίες ο οποίος και κλείνει την ταινία με την φράση : «Ο παράς είναι πάντα κάλπικος» , που αποτελεί και το κεντρικό νόημα του όλου φιλμ, ότι δηλαδή η μονομανής επιδίωξη του πλούτου οδηγεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και με όλους τους διάφορους χαρακτήρες των ανθρώπων σε μια κάλπικη ζωή.
 
Υπόθεση: Η υπόθεση είναι λίγο-πολύ γνωστή, μιας και έχει προβληθεί ουκ ολίγες φορές από την τηλεόραση. Μία λίρα κάλπικη η οποία δημιουργήθηκε από τον πρωταγωνιστή τις πρώτης από τις τέσσερις ιστορίες ,δηλαδή τον Βασίλη Λογοθετίδη, που όμως δεν καταφέρνει να προσφέρει στους κατόχους της εκείνα που ονειρεύονται δηλαδή τα πλούτη. Αποτελεί μια ηθογραφία της κοινωνίας του '50 με την ιδιαίτερη οπτική γωνία του σκηνοθέτη Γ. Τζαβέλλα. Έχει χαρακτηρισθεί ως μια από τις 1000 καλύτερες ταινίες του παγκοσμίου κινηματογράφου και αποτελεί πιθανότατα την πλέον εξέχουσα από τις ελληνικές.
 
Το μεγαλύτερο εμπορικό σουξέ της σεζόν 1955-56 με 208.410 εισιτήρια.
 
Σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι και με αφηγητή τον Δημήτρη Μυράτ, το τετράπτυχο των χιουμοριστικών όσο και συγκινητικών ιστοριών της ζωντανεύει από τα κορυφαία ονόματα του θεάτρου και του σινεμά της εποχής εκείνης : τον Βασίλη Λογοθετίδη και την Ιλυα Λιβυκού, τον Μίμη Φωτόπουλο και την Σπεράντζα Βρανά, τον Δημήτρη Χορν και την Έλλη Λαμπέτη καθώς και τον Ορέστη Μακρή.
 
Το φιλμ βραβεύτηκε στα φεστιβάλ Βενετίας, Μόσχας και Μπάρι, ενώ συμμετείχε στα φεστιβάλ των Κανών και του Κάρλοβι Βάρι.

1 σχόλιο: